Solcellstvätt

Du ska tvätta dina solceller för att öka cellernas solupptagningsförmåga. En ökad solupptagningsförmåga leder till ökad produktion och minskade elkostnader. 

Solcellstvätt

Behöver jag rengöra mina solceller?
När en solpanel kallas "självrengörande", brukar det betyda att ytan är hydrofob, vilket innebär att vattendroppar inte kan fastna på ytan. Dessa ytor är alltså inte självrengörande och underhållsfria men minskar mineralrester som kan blockera solen från att nå cellerna.  Bor du nära en väg, har regnat väldigt lite under året, har du träd och växtlighet vid huset som avger mycket pollen eller avföring från fåglar som inte regn kan ta bort så kan det däremot behövas en rengöring minst en gång per år för att upptagningsförmågan ska vara optimal.


Hur påverkar smuts solcellerna?
I en dammig miljö kan en enda solcell i panelen bli ineffektiv och detta kommer att påverka prestandan hos resten av cellerna i panelen. Eftersom de är kopplade i serie, om en cell är skuggad, blir uteffekten från hela panelen lägre som ett resultat. 


Kan jag rengöra solpaneler med vanligt vatten?
Vi rengör solcellerna med ultrarent vatten , vatten som filtrerats från mineraler och kalk. Resultatet blir ett avjoniserat vatten som är 100 gånger renare än det ursprungliga kranvattnet. Att använda vanligt kranvatten för att få bort smuts från dina paneler kan faktiskt få motsatt effekt mot vad du är ute efter. Vattnet innehåller kalk och mineraler som lämnar avlagringar på panelerna. Temperaturskillnader mellan vatten och paneler kan också i värsta fall leda till att glaset spricker. 


Rot eller Rut ?
Företaget får dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan, detta görs direkt vid fakturering och kunden behöver inte göra nånting. Du som privatperson har rätt till 50.000 kr i ROT avdrag och är ni två personer i hushållet har ni möjlighet att göra avdrag upp till 100 000 kr. Det är vissa punkter man behöver uppfylla för att kunna använda avdraget och all info kring det finner du om du klickar på länken. 

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotarbeteochrutarbete.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html