Solcellstvätt

Du ska tvätta dina solceller för att öka cellernas solupptagningsförmåga. En ökad solupptagningsförmåga leder till ökad produktion och minskade elkostnader. 

Solcellstvätt

Är mina solceller självrengörande?
Svaret är NEJ.
När en solpanel kallas "självrengörande", brukar det betyda att ytan är hydrofob, vilket innebär att vattendroppar inte kan fastna på ytan. Dessa ytor är alltså inte självrengörande och underhållsfria men minskar mineralrester som kan blockera solen från att nå cellerna. Du kan jämföra detta med när det regnar på dina fönster, ytan blir tvättad men inte " ren" .Bor du nära en väg, har det regnat väldigt lite under året, har du träd och växtlighet vid huset som avger mycket pollen eller avföring från fåglar som inte regn kan ta bort så kan det däremot behövas en rengöring minst en gång per år för att upptagningsförmågan ska vara optimal.


Hur påverkar smuts solcellerna?
I en dammig miljö kan en enda solcell i panelen bli ineffektiv och detta kommer att påverka prestandan hos resten av cellerna i panelen. Eftersom de är kopplade i serie, om en cell är skuggad, blir uteffekten från hela panelen lägre som ett resultat. 


Kan jag rengöra solcellerna med vanligt vatten?
Vi rengör solcellerna med ultrarent vatten , vatten som filtrerats från mineraler och kalk. Resultatet blir ett avjoniserat vatten som är 100 gånger renare än det ursprungliga kranvattnet. Att använda vanligt kranvatten för att få bort smuts från dina paneler kan faktiskt få motsatt effekt mot vad du är ute efter. Vattnet innehåller kalk och mineraler som lämnar avlagringar på panelerna. Temperaturskillnader mellan vatten och solceller kan också i värsta fall leda till att glaset spricker. Använd aldrig högtryckstvätt , skrapverktyg eller kemikalier på dina solceller.


Rot eller Rut ?
Företaget får dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan, detta görs direkt vid fakturering och kunden behöver inte göra nånting. Du som privatperson har rätt till 50.000 kr i ROT avdrag och är ni två personer i hushållet har ni möjlighet att göra avdrag upp till 100 000 kr. Det är vissa punkter man behöver uppfylla för att kunna använda avdraget och all info kring det finner du om du klickar på länken. 

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotarbeteochrutarbete.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html

Vad kostar det ?

En standard solcellstvätt kostar från 4500kr innan rotavdraget. Med standard räknas 30st paneler, vi tittar på vinkel och höjd på tak samt att det finns vatten att tillgå.

Har du fler solpaneler än standard eller har du kanske en solcellspark, vi ger kostnadsfria offerter till alla våra kunder. Kontakta oss gärna på mail för en offert.